Splošno o filmu

Originalni naslov: Secret of Kells
Slovenski naslov: Skrivnost iz Kellsa
Država: Irska, Francija, Belgija
Format predvajanja: 35mm
Dolžina: 75 minut
Jezik v angleščini s slovenskimi podnapisi
Primerna starost za ogled filma: Primerno za otroke od 8. leta dalje

Zgodba

Risani animirani film Skrivnost iz Kellsa pripoveduje o dvanajstletnem dečku Brendanu, ki živi v opatiji Kells. Njegov stric, ki opatijo vodi, je pred nenehnimi napadi Vikingov dal zgraditi obzidje. Nekega dne iz daljnih dežel v Kells pribeži slavni iluminator Aiden, s seboj pa nosi nedokončano knjigo skrivne modrosti. Mladi Brendan kmalu pokaže zanimanje za iluminiranje in Aiden ga kljub nasprotovanju Brendanovega strica vzame za pomočnika. Brendan se mora za dokončanje knjige podati za zidove Kellsa v začaran gozd, poln mitoloških bitij in skrivnostnih poti. V gozdu ga spremlja maček Pangur Ban, spoznata pa tudi skrivnostno Aisling.

Image

Vizualno bogata risana animacija pripoveduje o Irski v zgodnjem srednjem veku in o nastanku enega najlepših in najbolje ohranjenih zgodovinskih rokopisov, Knjige iz Kellsa. Zgodba o dečku Brendanu je podobna klasični pravljici, gre za preprosto pripoved, ki je ne hromijo plasti stranskih likov, mašilnih prizorov in glasbenih točk. Nadgrajena je z izjemno močno likovno podobo, ki krasi in širi sporočilnost filma. Film navdihuje keltska umetnost in dovršenost iluminacij v Knjigi iz Kellsa, Brendanove gozdne dogodivščine pa so še dodatno obogatene z motivi iz irske folklore. Izvrstno so uporabljene tudi slavne keltske vozlanke, ki nagajivo plešejo po platnu. Film je v celoti ročno narisan in animiran, kar je dandanes redka vrlina. Skrivnost iz Kellsa tako poveličuje tradicijo ročnega ustvarjanja animiranega filma, hkrati pa je sosledno logično nadaljevanje vizualno bogate Knjige iz Kellsa.

Ustvarjanje filma

Tomm Moore in Paul Young, ki je bil pri filmu umetniški direktor, sta leta 1999 ustanovila produkcijsko hišo Cartoon Saloon. Produkcija se je začela leta 2005 in je sčasoma vsebovala 200 ljudi v petih državah; da bi zmanjšali stroške, so ustvarjanje animacije razdelili studijem v Franciji, Belgiji, Braziliji in na Madžarskem. Med evropskimi partnerji sta bila tudi Didier Brunner, producent filmov Kirikou inTrojčice iz Bellvilla – ta nominacija za nagrado oskar iz leta 2004 je bila usodna tudi za uspešno financiranje filma Skrivnost iz Kellsa – in Fabrice Ziolkowski, francoski scenarist.

Image

»Hoteli smo nekaj v galski tradiciji,« pravi Moore, »vedeli smo tudi, da je veliko ljudem všeč keltski dizajn. Moč ga je videti v tatujih in irskih pubih – prisoten je vsepovsod.« Najprej ga je pritegnila vizualna plat, navdih za zgodbo pa je dobil med raziskovanjem srednjeveške Knjige iz Kellsa, ki jo hrani Trinity College v Dublinu. Iz irske zgodovine je črpal, kolikor je bilo le možno, vključno z likom nepoboljšljive mačke Pangur Ban.

Produkcijska hiša Cartoon Saloon je svoj obstoj začela kot neformalno partnerstvo skupine animatorjev, ki sta jih leta 1999 skupaj zbrala Paul Young in Tomm Moore. Od takrat je Cartoon Saloon prejel že številne nagrade za svojo produkcijo na področju animacije in ilustracije. Cartoon Saloon razvija in proizvaja celovečerne filme in televizijske serije kot tudi nagrajene kratke filme, televizijske oglase, grafične romane in knjige za otroke. Poleg Skrivnosti iz Kellsa, ki je bil letos nominiran za oskarja v kategoriji dolgometražnega animiranega filma, je Cartoon Saloon tudi uspešno razvil in produciral svojo prvo televizijsko serijo Skunk Fu!.Ta je bila nagrajena z nagrado IFTA,prodali pa so jo televizijam v več kot 120 državah po vsem svetu. Med njimi so bile BBC, Cartoon Network, Canal J, France 5, Super RTL, Disney in ABC Australia. Cartoon Saloon trenutno razvija številne nove projekte, med njimi tudi tri celovečerne filme, Song of the Sea, Skunk Fu!,The Moviein Bluebeard. Za mednarodni trg pripravljajo otroške animirane televizijske serije Galaxy Boyz, Pirate Zoein Puffins Rock.

Liki

Brendan

Brendan je mlad, zvedav deček, ki bi si nadvse rad ogledal svet izza zidov Kellsa, kjer živi. Sicer rad pomaga stricu pri izgradnji obzidja okoli opatije, a vse se spremeni, ko v Kells pride slavni mojster ilustriranja Aiden. Brendan je pogumen, pameten in iznajdljiv, zato ga noge kaj kmalu zapeljejo v bližnji gozd, kjer brska in išče rešitve, da bi pomagal dokončati prav posebno knjigo. Ker ima bogato domišljijo, se kaj kmalu loti ilustriranja tudi sam.

Image

Aisling

Aisling je bela dolgolasa vila, ki živi v gozdu poleg Kellsa in že stoletja spreminja svoje prikrite oblike, bila je losos, jelen, trenutno je volk. Vse zato, da čim bolje zavaruje svoj gozd, do katerega je zelo zaščitniška. Brendana spozna, ko se ta v njem izgubi, in mu reši življenje. Je Brendanova zaveznica. Pomaga mu in kmalu postaneta prijatelja.

Image

Pangur Ban

Pangur Ban je prav poseben beli maček, ki je v Kells prišel s svojim lastnikom Aidenom. Sprva nezaupljiv in pazljiv Pangur kasneje le sprejme Brendana in mu zvesto sledi na njegovih dogodivščinah. Kakor Aisling je tudi Pangur Brendanov prijatelj, ki ga v stiski tudi reši.

Image

O Avtorjih

Tomm Moore

Režiser

Tomm Moore je soustanovitelj in direktor produkcijske hiše Cartoon Saloon. Odkar jo je leta 1999 ustanovil s Paulom Youngom, je Moore delal skoraj pri vsaki produkciji. Preizkusil se je kot stripovski avtor in ilustrator otroških knjig, kot animator številnih televizijskih serij in animiranih filmov ter kot režiser in oblikovalec oglasov za Cadbury's ter Irish Independent. Po zaključku snemanja svojega prvega celovečernega animiranega filma Skrivnost iz Kellsa se je posvetil ustvarjanju na filmu temelječega stripovskega albuma in pripravil nov celovečerni projekt Pesem morja (Song of the Sea). Tomm Moore je bil v mladosti član skrivne skupine za boj proti kriminalu »Žive sence«, kar se danes odraža v večnem navdušenju nad super junaki, stripi in animiranimi filmi.

Image

Nora Twomey

Sorežiserka

Nora Twomey je kreativna direktorica pri Cartoon Saloonu in sorežiserka filma. Rojena je bila na Irskem. Leto dni je posvetila študiju umetnosti v Corku, nato se je preselila v Dublin, kjer je študirala animacijo na Ballyfermot College. Po diplomi leta 1997 je eno leto delala v industriji, nato je postala ena od ustanovitvenih članov Cartoon Saloon. Pri njih je režirala tudi tri kratke filme.

Image

Kelti in irska mitologija

Da bi bolje razumeli film, je dobro na kratko pregledati tudi keltsko zgodovino in njen vpliv na irsko tradicijo in kulturo. Keltska kultura izvira iz osrednje Evrope, nekje s področja današnje južne Nemčije, o Keltih pa se govori od druge polovice 1. tisočletja pr. n. št. Kelti so bili znani kot odlični kovinarji, izdelovalci cest in vozov ter kot napredni poljedelci in živinorejci. Okoli leta 290 pr. n. št. so celo oropali Rim, v najboljših časih pa se je njihovo ozemlje širilo od Britanskega otočja pa vse do Turčije. Ker pa Kelti nikoli niso bili posebej povezani med seboj in so si bili tudi med sabo precej različni, so ob širjenju Rimskega imperija in vpadu germanskih ljudstev še toliko hitreje izgubili stik s tem celotnim ozemljem.

Kot skupnost so se tako Kelti ohranili le v Galiciji (današnji Franciji), v Britaniji (zlasti v Walesu) in na Irskem. Vsi so oblikovali svoje specifičnosti, za Galce je znano, da svoje mitologije niso zapisovali in da so bili pod vplivom drugih kultur (npr. grško-rimska kultura z Rimskim imperijem), kakor tudi britanski Kelti. Irska pa ni bila nikoli pod Rimljani, zato je svojo celovitost ohranila vse do prevzema krščanstva v 5. st. n. št. Tako so se pričevanja o mitologiji poganskih Keltov najbolje ohranila ravno tam. Za Kelte je bilo znano, da so bili zelo religiozni, da so verjeli v posmrtno življenje, da so imeli veliko ženskih boginj in da je bil koncept troedinega boga, ki ga pozna recimo krščanstvo, njihov.

Image

V irski mitologiji lahko srečamo bogove kot so In Dagda, »oče vsega«, Brigit, »vzvišena« in varuhinja živinoreje, Goibniu, bog kovaštva, Lug, bog čarovništva, trgovanja in vseh obrti inMorrigan, boginjo vojne. Zgodbe o bitkah in podvigih bogov in božanstev so Irci še posebej ohranjali. Irska je znana po ogromno zapisanih zgodbah, ki so se sprva prenašale po ustnem izročilu in nato zaključile kot sage. Gre za dolge pripovedi, kjer so bogove, ki so jih nekoč ljudje častili, zamenjali junaki z nadnaravnimi sposobnostmi, ki se bojujejo v psevdozgodivnskih dogodkih na resničnih zemljepisno določenih krajih. Takšnih sag, ki jim lahko pripišemo mitološkost, se je ohranilo osem, med njimi je najpomembnejša zgodba Bitka pri Moyturi, kjer gre za boj med ljudstvom boginje morja Danu, Tuatha De Danann, in Fomoirami, mogočnimi povodnimi pošastmi.

V filmu je opazen preplet poganske irske mitologije, kar predstavljata Crom Cruach kot staroirski bog plodovitosti s krutim čaščenjem in lik Aisling kot varuhinje gozda, z že spreobrnjeno in krščansko Irsko, ki jo predstavlja opatija Kells in nenazadnje tudi z Vikingi, ki vpadajo s severa. Slednji so le kot grožnja in fizični napad, med tem ko se odnos med pogansko in krščansko Irsko bije na ravni Brendanovega obiskovanja gozda.

Filmska zasedba

Režija: Tomm Moore
So-režija: Nora Twomey
Scenarij: Fabrice Ziolkowski
Umetniški direktor: Ross Stuart
Montaža: Fabienne Alvarez-Giro
Direktor glasbe: Bruno Coualis
Glasba: Kila
Glasovi: Evan Mc Guire (Brendan), Mick Lally (Aiden), Christen Mooney (Aisling), Brendan Gleeson (Cellach), Liam Hourrican (Brat Tang in Leonardo), Paul Tylac (Brat Assoua), Michael Mc Grath (odrasli Brendan), Paul Young (Brat Square)
Producenti: Didier Brunner, Viviane Venfleteren in Paul Young
Studii: Cartoon Saloon, Les armatures, Vivi film, France 2 cinéma present
Distribucija v Sloveniji: Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta